Ана Павловска-Данева: Номинација за уставен судија

Ана Павловска-Данева, угледна професорка на Правниот факултет и поранешна пратеничка од СДСМ, се јавува како предложен кандидат за нов судија во Уставниот суд. Ваквиот развој на настаните доаѓа по повлекувањето на првичниот предлог на СДСМ за поранешниот државен јавен обвинител Љубомир Јовески.

СДСМ со нов предлог за Уставен судија, Данева наместо Јовески

Правна чест и одговорност за Ана Павловска-Данева

Ана Павловска-Данева во концизна изјава за медиумите ја потврди номинацијата, нагласувајќи ја значајната чест и одговорност поврзана со функцијата судија на Уставниот суд.

„Единствено што можам да кажам е дека за секој адвокат е голема чест да биде предложен за судија на Уставниот суд, а изборот на таа функција е огромна одговорност“, изрази Данева. Имено, таа е постојан предавач на Академијата за судии и јавни обвинители.

Непредвидено повлекување и одговор на Јовески

Поранешниот јавен обвинител Љубомир Јовески изрази незадоволство од наглото повлекување на неговата кандидатура за судија во Уставен суд, оценувајќи дека тоа е несоодветно и нема објаснување.

Добро е да кажеа два-три збора, јас бев навреден, ако не мислеа дека можат да го доведат процесот до крај, не требаше да ме предложат мене“, нагласи Јовески, истакнувајќи ја несаканата изложеност на непотребни напади.

 

Вулгарно изненадување за Јовевски – необјаснето повлекување на номинацијата за уставен судија!

Став на ВМРО ДПМНЕ: Загриженост и приговори за номинацијата на Ана Павловска-Данева

Ели Панова, пратеник на ВМРО ДПМНЕ, ја призна професионалноста на Павловска-Данева, но искажа приговори за брзањето во процесот на селекција и партизацијата на Уставен суд.

„Не е во ред вчера да се изнесува предлогот и денеска да се бара да помине низ комисијата. Се избира значајна работа – уставен судија“, забележа Панова, изразувајќи загриженост и за досегашната поврзаност на Павловска-Данева со СДСМ.

Павловска беше потпретседател на СДСМ пред 10 години и затоа се покренати грижи за додатна партизација на Уставниот суд

Здравко Трајанов, друг пратеник од ВМРО-ДПМНЕ, повика на нотарска гаранција дека Ана Павловска-Данева  нема никаква поврзаност со СДСМ со цел да се гарантира дека нема партизација на Уставен суд.

Извор: Вечер