ФРОНТ ЗА ЕВРОПА = ФРОНТ ЗА ИНОВАТИВЕН КРИМИНАЛ

Партијата Беса го посочува немилосрдното тежнеење на Фронтот за интеграција во криминалот за збогатување и со тоа подложување на граѓаните на екстремна сиромаштија. Од партијата тврдат дека овој криминален фронт не штеди институција во својата амбиција да се нурне во криминал, како што се истакнува во денешното соопштение.

Семејните врски на Ахмети

Во центарот на вниманието е семејството Ахмети, особено Дрин Ахмети, кој е посочен како водач на овој криминален фронт. Државната комисија за спречување на корупцијата тврди дека Дрин, внук на партискиот лидер на ДУИ, Али Ахмети, обезбедувал тендери за иновативни проекти.

Сомнителни вложувања и акумулација на богатство

Антикорупциска обелоденува алармантни детали за Дрин Ахмети, означувајќи го како најмлад и најпознат милионер во земјава. Не само што без почетна инвестиција се здоби со трговски центар вреден 30 милиони евра, туку покажа и извонредна способност да обезбеди 5 милиони денари од Агенцијата за иновации преку своите компании „THOR Industries“ и „Everest“ ,а загрижува и нетранспарентноста во однос на распределбата на овие средства – како се потрошени и како била компензирана државата.

Релевантните институции на државата, вклучително и Владата и надлежното јавно обвинителство, не успеале да покренат никакви мерки за покренување истрага и да ја известат јавноста за тоа каде се нивните пари четири дена по откривањето на сомнежите за нивна злоупотреба, велат од Беса

Итниот повик за истрага

И покрај сомнежите за злоупотреба на средства, надлежните државни институции, вклучително и Владата и јавното обвинителство, допрва треба да преземат мерки. Европскиот сојуз за промени ја повикува техничката влада веднаш да ги достави основните документи до истражните и судските органи. Фокусот е на покренување истрага против Фестим Халили, директорот на Фондот за иновации, кој одобри доделување 5 милиони денари за фирмите поврзани со внукот на Али Ахмети.

Антикорупциската комисија констатирала аномалии во работењето, а владата има рок до крајот на следните два месеци да одлучи дали ќе го отпушти раководството на Фондот за иновации. Во извештајот што го испитуваа антикорупционерите се зборуваше за финансирањето што ги добиле два бизниси во сопственост на Дрин Ахмети, внукот на Али Ахмети. Одборот за одобрување инвестиции, Управниот одбор и директорот на Фондот беа повикани на одговорност од страна на ДКСК. Останува само да се почека одлуката да биде јавно објавена.

Државната комисија со иницијативата нема законско овластување да ја определи мерката. Затоа, за утврдување на одговорност мерката е оставена да ја определи надлежниот орган, во случајов Владата, која може да биде се од опомена до разрешување; ДКСК не се меша тука, вели Нури Бајрами, поранешен член на ДКСК. Владата во рок од 60 дена треба да одлучи дали ќе преземе конкретни мерки.

Барајќи одговорност

Истовремено, Али Ахмети е притиснат да објасни зошто неговите партиски функционери ги канализираат средствата во фирмите на неговиот внук. Недостатокот на јасност околу финансиските трансакции предизвикува загриженост за интегритетот на политичкиот процес.

Влијание на фронтот за интеграција во криминалот

Фронтот за интеграција во криминалот, со своето упориште во Соравија и Евровија, може да се пофали со значителен успех, канализирајќи десетици милиони евра во апарати за игри на среќа за казино. Овој успех има цена – постојана ерозија  на државата, општествено осиромашување и самобогатење.

Повик за промени

Контролата на овој криминален фронт врз секоја државна институција и правосудниот систем го попречува нормалното функционирање и развој. Нагласена е итна потреба за промени, бидејќи Фронтот за интеграција во криминалот продолжува да ја поткопува структурата на општеството.

Одбројување до одговорност

Во соопштението од Беса се предупредува дека 8 мај се приближува брзо, а клановите Соравија и Еуровија се очекува да одговорат за секој злоупотребен денар до 9 мај. Претстојната одговорност сигнализира клучен момент за вмешаните.

Извор: Plusinfo

Извор: ALsat