Говорејќи во Европскиот Парламент, Фон дер Лајен рече дека Унијата од 27 нации е солидарна со Полска, Литванија и Латвија, кои носат најголем дел од политиката на белорускиот лидер Александар Лукашенко.

Според неа тој донел мигранти од различни светски жаришта во Белорусија, а потоа ги испратил преку границите на ЕУ.