По седницата на Централниот одбор на партијата, ЗНАМ ги откри Игор Филков, роден 1979 година, како нивен избор за министер за правда и Горан Минчев, роден 1972 година, како кандидат за министер за јавна администрација. Никола Мемов, портпарол на ЗНАМ, на прес-конференција ги обелодени овие состаноци.

Профили на предложените кандидати

Игор Филков, роден 1979 година, со потекло од Скопје, не само што е претседател на Централниот одбор на ЗНАМ, туку и искусен бизнисмен кој работи како менаџер на „Спектрум Медикал“ во Скопје. Претходно, придонесе како надворешен соработник во проектот ФАО-Канцеларија Скопје.

Горан Минчев, роден 1972 година во Скопје, носи богато искуство како дипломиран економист и поранешен пратеник (2008-2014). Најдобрите моменти во неговата кариера вклучуваат служење како директор на Службата за општи и заеднички работи од 2003 до 2006 година, како и заменик директор на Јавното претпријатие „Водовод и канализација“ од 2002 до 2003 година. Во моментов работи како генерален секретар на ЗНАМ – За нашата Македонија.

Тековни преговори на ЗНАМ

Мемов укажа на тековните преговори со коалициските партнери за две заменик-министерски места, кои допрва треба да се финализираат. Дополнително, ЗНАМ се обидува да обезбеди позиции во третиот владин ешалон, односно директори преку понатамошни дискусии.

„Процесот е во тек, со преговори за заменици министри и државни секретари. Конкретните ресори допрва треба да се финализираат“, изјави Мемов

Собраниско претставништво

ЗНАМ на неодамнешните избори обезбеди шест пратенички места, а Весна Бендевска од ЗНАМ, која ја извршува функцијата еден од тројцата потпретседатели на Собранието.

Партиски одлуки и идни планови

Покрај номинирањето на кандидати за министри, Централниот одбор на ЗНАМ – За нашата Македонија ја поддржа нивната политичка платформа, стратешките принципи и програмските определби, кои ќе ја обликуваат агендата на Владата.

„На денешната седница едногласно беше усвоен и извештајот од нашиот централен изборен штаб за претседателските и парламентарните избори во 2024 година. Понатаму, донесени се одлуки за формирање на нови општински организации под ЗНАМ“, додаде Мемов.