Халил Снопче, кандидатот за пратеник на ВЛЕН, го истакна значењето на бројот шест, сметајќи го математички како прв совршен број. Во согласност со оваа нумеричка симболика, Снопче разјасни шест убедливи причини во процесот за дигитализација за поддршка на коалицијата ВЛЕН и зошто треба да се заокружи 6 при гласањето.

Справување со корупцијата, трансформација на образованието и зајакнување на економската конкурентност

Првиот камен-темелник на платформата за дигитализација на ВЛЕН се фокусира на борбата против корупцијата, проследена со модернизација на образовниот систем и зајакнување на економската конкурентност. Снопче ја нагласува клучната улога на транспарентноста и интегритетот во јавната администрација, со цел да се намали корупцијата преку дигитализација.

Трансформација со дигитализација: приоритет за ВЛЕН

Снопче тврди дека една од основните цели на изборната програма на ВЛЕН е немилосрдната борба против корупцијата. Тој тврди дека дигитализацијата на државните процеси ќе ги рационализира операциите, ќе ја поттикне транспарентноста и ќе ги намали можностите за корупција. Понатаму, дигитализирањето на образованието се усогласува со европските стандарди, опремувајќи ги младите со основни вештини за дигиталната ера, а со тоа ги зајакнува економските перспективи.

Промовирање на одржливост на животната средина и услуги на граѓаните

Надвор од борбата против корупцијата и унапредувањето на образованието, ВЛЕН предвидува почиста животна средина, подобрени услуги за граѓаните и зајакнување на иновациите и вработувањето на младите преку дигитализација. Снопче го истакнува потенцијалот на дигиталните решенија во промовирањето на еколошката одржливост преку намалување на употребата на хартија, минимизирање на отпадот и имплементирање на паметни технологии за управување со ресурсите.

Зајакнување на граѓаните преку дигитален пристап

Снопче предвидува дигитално писмени граѓани да имаат корист од рационализиран пристап до владините услуги, намалени бирократски пречки и зголемена удобност. За да го олесни ова, ВЛЕН ветува дека ќе инвестира во програми за обука на граѓани, овозможувајќи им пристап до административните услуги од далечина, со што ќе се намали зависноста од физичките шалтери за услуги.

Поттикнување на иновации и претприемништво

Инвестициите во дигитализацијата и поддршката за стартапи се сметаат за клучни во поттикнувањето на иновациите, претприемништвото и создавањето работни места, особено од корист на младите. Снопче ја нагласува улогата на дигитализацијата во негувањето на динамична и енергична работна сила, поттикнувајќи одржлив раст и развој.

Појаснувањето на Халил Снопче на агендата за дигитализација на ВЛЕН од 6 точки ја нагласува посветеноста на коалицијата за искористување на технологијата за трансформативни промени. Како што се приближуваат изборите, визијата на ВЛЕН за дигитално моќна иднина резонира кај гласачите, ветувајќи пат кон просперитет и напредок.