Во собирниот повик до граѓаните на Македонија, Драган Ковачки, претставникот на ИЕ 3, се обрати пред жестоката толпа на предизборниот митинг во Виница, подготвувајќи го теренот за претстојните претседателски и парламентарни избори. Страсниот говор на Ковачки ја истакна клучната улога на електоратот во обликувањето на иднината на нацијата и ја нагласи потребата од решителна акција за да се донесат трајни промени.

Ковачки: Прегрнување на моментумот на победата

Признавајќи го значењето на победата во првиот круг од изборите, Ковачки ги поздрави здружените напори на граѓаните кои се собраа зад каузата за промени. „Победата во првиот круг е огромна. Победата е ваша на сите граѓани“, прогласи тој, нагласувајќи ја моќта на колективното дејствување во обликувањето на судбината на Македонија. Неговите зборови одекнаа кај публиката, влевајќи чувство на гордост и решителност кај поддржувачите.

Повик за борба за вториот круг

Со оглед на тоа што на повидок се наѕира вториот круг од изборите, Ковачки го повика електоратот да ја искористи својата колективна сила за последниот притисок кон трансформација. „Пред нас е вториот круг за избор на претседател на Македонија и избори за нова влада“, изјави тој, нагласувајќи ја клучната улога на претстојните избори во исцртувањето на курсот за иднината на нацијата.

Ковачки ги повика граѓаните да се соберат зад ВМРО-ДПМНЕ и претседателската кандидатка Гордана Силјановска-Давкова. „Ни треба вашата поддршка и масовен одзив на 8 мај“, рече тој, нагласувајќи ја важноста да се обезбеди победа за силите на промените. Неговиот страстен апел за единство и сплотеност ги нагласи влоговите на претстојните избори, повикувајќи ги граѓаните да ја вратат иднината на својата земја.

Одговорноста на оваа власт

Во острата критика на актуелната влада предводена од СДС и ДУИ, Ковачки го осуди нивното досие за корупција и лошо управување. Тој посебно ги критикуваше претседателот Пендаровски и премиерот Ковачевски за нивните неуспеси.

 „Одговорност за сите штетни политики што ја потопија Македонија“, тврди тој, нагласувајќи ја потребата да се бара одговорност од владејачките партии за нивните постапки. Ковачки истакна дека народот е силата и одговорот на сите скандали на Ковачевски и Ахмети. „Покажавте што значи кога некој си поигрува со вашите судбини. Вие сте силата и одговорот на сите порази, скандали и афери на Димитар Ковачевски и Али Ахмети“, рече тој.

СДС не е само политички ривал на ВМРО-ДПМНЕ; еволуираше во противник и на народот и на темелните принципи што ја дефинираат Македонија. Во изминатите седум години, таа се метаморфозира од легитимен политички субјект во обичен слуга на ДУИ. Почитувањето на секоја директива од Али од страна на Ковачевски, во обид да се држи до власта, илустрира намерно слепило за распространетата корупција и криминал во СДС и ДУИ. Наместо да се спротивстави на таквите неправди, Пендаровски се помири со влијанието на ДУИ, демонстрирајќи неоправдан афинитет кон Али и Груби. Македонија не може да си дозволи да ја води ваква пасивност додека нејзиниот интегритет е загрозен. Конзистентните рационализации на Ковачевски за секој скандал на ДУИ и Али служат само дополнително да го вмешаат. Време е за промени! Нашата визија е да ја вратиме Македонија за нејзините вистински газди: вие, народот. Ајде да ја вратиме контролата, бидејќи вие сте столбот на нашата нација“.

Отфрлање на лагите и корупцијата

Осудувајќи ги обидите на актуелната влада да го минимизира нивниот изборен пораз, Ковачки ги отфрли нивните тврдења дека ја слушаат пораката народот. „Тие лажат за да продолжат да крадат“, тврди тој, разоткривајќи ги празните ветувања за реформи. Неговата недвосмислена осуда на корупцијата и неспособноста одекна кај граѓаните разочарани од долгогодишното погрешно владеење, галванизирајќи ја нивната поддршка за нов почеток.

Визија за иднината и проекти

Ковачки истакна и неколку проекти наменети за развој на Виница, меѓу кои и изградбата на булеварот Илинденска, кружен тек на ул. Брача Миладинови и подобрувања на локални патишта. Тој ја истакна посветеноста за развој на инфраструктурата, зачувување на животната средина и подобрување на заедницата, нагласувајќи ја важноста на овие проекти за напредокот на Виница.

Како што се приближуваше крајот на кампањата, Ковачки истакна храбра визија за иднината на Македонија, која е дефинирана со напредок, просперитет и гордост. „Сакаме Македонија повторно да биде ваша“, изјави тој, повикувајќи се на чувство на сопственост и моќ кај граѓаните. Неговиот собирен крик за обновено чувство за национален идентитет и цел ги опфати надежите и аспирациите на нацијата на работ на промените.

Соочени со зголемените предизвици и вкоренети интереси, страсното барање на Драган Ковачки за промени одекна кај граѓаните низ Македонија. Додека судбината на нацијата виси на конец, претстојните избори претставуваат историска можност да се зацрта нов курс за иднината. Додека граѓаните се подготвуваат да го дадат својот глас на 8 мај, собирниот крик за промени одекнува погласно од кога и да е, враќајќи го дома императивот за единство, решителност и решителност во стремежот за посветло утре.