Во Србија почна со работа уште една странска компанија со инвестиција во висина од 20 милиони евра.  Станува збор за корејската компанија „Кјунгшин Кејбл “ која во Смедеревска Паланка ќе произведува делови и батерии за електрични возила и ќе вработи над 700 луѓе.

За време на свеченото отворање на фабриката во индустриската зона „Губераш“ во Смедеревска Паланка, претседателот на Србија, Александар Вучиќ,  рече дека Србија ги победила Албанија, Бугарија и Турција во конкуренција за привлекување на таа инвестиција. Тој оцени дека Србија ќе привлече повеќе јужнокорејски инвестиции и дека тоа е земја од која „може многу да се научи“.

„Вашето техничко знаење и работни навики се нешто што би сакале да го научиме и стекнеме. Ќе се бориме за вашиот долгорочен престој и веруваме дека кога ќе го проширите бизнисот, нема да размислувате ниту за други земји заради условите , рече Вучиќ.

Извршниот директор на  компанијата, Хае-Кеун Сео, рече дека компанијата добила нарачки вредни стотици милиони евра во областа на зелените технологии и дека ќе продолжи да го следи трендот на развој и дистрибуција во таа област.

„Сега сме пред создавање филијала во Србија, во која имаат доверба и од клиентите и од локалната заедница“, рече Jaае-Кеун Сео.

По фабриката во Полска, оваа е единствена во Европа на оваа компанија која има за цел да испорача еколошки автомобилски компоненти до европските производители и добавувачи на батерии за електрични возила.

Компанијата објави дека со отворање фабрика во Србија, ќе воспостави систем кој „ефикасно ќе одговори на побарувањата на потрошувачите и пазарот“, локализирајќи сектори како што се истражување и развој, производство, продажба и услуга во Европа, што е едно од трите водечки пазари во светот.САД и Кина.