Кандидатите за претседател на СДСМ ја започнаа кампањата меѓу членството, а поранешниот министер за здравство Венко Филипче синоќа во Охрид и Струга започна средби со сопартијци, ветувајќи дека ќе се слушне гласот на секој член. Филипче го објави својот план за крупни реформи во СДСМ, почнувајќи со избор на претседатели на општинските организации преку внатрепартиски избори, слично како и лидерскиот изборен процес. Овој потег има за цел да ја зголеми довербата и транспарентноста во партијата.

Реформи за внатрешни избори во СДСМ

Реформскиот план на Филипче вклучува воведување внатрешни избори за претседатели на општинските организации за да се зајакне довербата меѓу членовите и граѓаните. Тој смета дека ова ќе помогне да се изберат најдобрите кандидати со најголема поддршка и да се врати довербата на јавноста во СДСМ. Новото раководство ќе постави јасни насоки и правила за да обезбеди транспарентен и фер внатрешен изборен процес.

Акцент на членството

Поранешната министерка за одбрана Славјанка Петровска, уште еден кандидат за претседател на СДСМ, истакна дека треба да се даде приоритет на членството. Таа призна дека едно од главните прашања што доведе до нивниот изборен пораз е запоставувањето на нивните гласачи. Петровска вети дека ќе ги врати дебатите во органите на партијата за да се решат проблемите на членовите.

Повик за јавна дебата

Кандидатот Јован Деспотовски истакна дека неговите противници биле инспирирани од неговата претходна реформска програма, која се залагала за внатрепартиско гласање за клучните позиции во СДСМ. Тој повика на јавна дебата меѓу кандидатите за да разговараат за нивните планови и да ги споделат своите идеи, нагласувајќи ја потребата од отворен и фер процес.

Дополнителен кандидат

За претседателската фотелја на СДСМ се кандидира и заменик министерот за јавна администрација Александар Бајдевски. Изборите на СДСМ се закажани за 30 јуни, а право на учество имаат сите членови кои ќе се пријават за гласање на веб-страницата на партијата или во општинските организации. Отчетниот Конгрес кој започна викендов и беше прекинат се очекува да продолжи до изборите.

Накратко, во трката за лидерство на СДСМ има кандидати кои предлагаат значајни реформи за зголемување на транспарентноста и приоритет на членството, со цел повторно да се изгради довербата во партијата и меѓу јавноста.