На митингот во Кочани, Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ, упати остра критика до актуелната власт и изрази загриженост за моменталната ситуација. Тој изрази жалење за губењето на граѓанската контрола врз системот, обвинувајќи ги ДУИ и СДСМ за киднапирање на институциите за нивна корист. Собирниот повик за промени на Мицкоски одекна низ толпата, истакнувајќи го лицемерието на владејачките партии и итната потреба од реформи.

Откривање на политички махинации

Мицкоски ги критикуваше СДСМ, дека им служат на ДУИ само за да опстанат на власт и имаат учество во секој скандал, тендер и афера. Тој ги обвини СДСМ и ДУИ дека им служат на сопствените интереси, а истовремено тврдеа дека носат храбри одлуки. Мицкоски праша каква храброст е да го смениш името на државата, уставот и историја, а да не добиеш никакви резултати. Забелешките на Мицкоски ја истакнаа длабоко вкоренетата корупција која се протега дури и на свеста на Европската унија за криминалното влијание во Македонија.

Одгласи на изборна манипулација

Митингот ја разоткри наводната тактика на СДСМ и ДУИ да ја задржат својата контрола врз власта. Мицкоски детализираше сценарија за тивки бојкоти и зделки, откривајќи заеднички напори на ДУИ и СДСМ за манипулирање со изборниот процес. Според Мицкоски, Ковачевски му понудил на Ахмети сам да избере министерствата и институциите што ги сака во замена за целосна поддршка. Со откривање на овие стратегии на бојкот и отстапки, Мицкоски имаше за цел да ја мобилизира јавната свест и отпорот против демократската субверзија.

Императивот на излезноста на гласачите

Централно место во пораката на Мицкоски беше повикот за масовен одѕив на гласачите и непоколеблива поддршка за ВМРО-ДПМНЕ. Тој ја позиционираше својата партија како единствена сила способна да изврши промени и ги повика граѓаните да го вратат својот авторитет и контрола во обликувањето на иднината на нацијата. Мицкоски ја истакна важноста да се отфрли принудата и да застанеме обединети за подобро утре.

Апел до неубедените

Обраќајќи им се на неопределените гласачи и симпатизери на настрана кандидатите, Мицкоски упати покана да се приклучи на движењето за промени. Тој ја истакна клучната улога на претстојните избори во одредувањето на траекторијата на Македонија и потребата од поддршка за Гордана Силјановска Давкова и ВМРО-ДПМНЕ како олицетворение на надежта и напредокот.

Како што заврши митингот, Мицкоски упати потресна порака до македонските граѓани. Изборите ги постави како пресуден момент, апелирајќи до граѓаните да ја искористат можноста за откуп и пораз на оваа криминална коалиција. Отфрлајќи ја поделеноста и стравот, Мицкоски повика на единство и надеж како катализатори за трансформативни промени.