Македонскиот режисер Милчо Манчевски ќе биде претседател на меѓународното жири на 27. „Софија филм фест“ (СФФ).

Во 90-тите, во програмата на СФФ беше прикажано неговото деби „Пред дождот“ (со номинација за Оскар и 11 награди од Венеција, вклучувајќи го и Златниот лав), а во 2020 година повторно гостуваше во Софија за да го претстави својот филм „Врба“ кога доби специјална награда на СФФ.

На 27-от Софија филм фест (16-26 март 2023 година) ќе биде претставена целосна ретроспектива на творештвото на Милчо Манчевски.