Мексиканската државна компанија за бензин Пемекс соопшти за овој инцидент, а неколку часа по избувнувањето на пожарот истиот бил изгаснат.

Гаснењето на пожарот се одвивало од три бродови и од платформата во близина, кои се бореле цели пет часа против пожарот.

Анхел Каризалес, раководител на мексиканскиот регулатор за безбедност на нафтата АСЕА, напиша на Твитер дека инцидентот „не создал никакво излевање“, но сепак не даде одговор што е тоа што гори на површината на водата.

Станува збор за платформа на најголемиот производител на нафта во Пемекс, сочинувајќи над 40% од скоро 1,7 милиони барели дневно производство.