Во Европската унија и Велика Британија со вакцината Астра Зенека имунизираше повеќе од 17 милиони луѓе кои во ниту една земја не покажале симптоми на зголемен ризик од белодробна емболија, длабока венска тромбоза или тромбоцитопенија кај која било возрасна група или пол , рече оваа фармацевтска компанија.

До 8 март, Астра Зенека добила податоци дека од 17 милиони вакцинирани лица во ЕУ и Велика Британија, 15 случаи на длабока венска тромбоза и 22 случаи на белодробна емболија биле пријавени по приемот на вакцината Астра Зенека.

-Следејќи ги најновите информации и грижи на луѓето кои биле вакцинирани со вакцината Астра Зенека, но и на оние кои штотуку планирале да ја примат првата доза, во врска со поврзаноста помеѓу нашата вакцина и проблеми со тромб, сакаме да ја увериме јавноста со аргументи базирани за научно истражување.Безбедноста на луѓето е најважната точка на нашиот бизнис и во овој поглед постојано следиме и проверуваме сè што го доведува во прашање, соопштија компанија.

Петнаесет случаи на длабока венска тромбоза и 22 случаи на белодробна емболија по приемот на вакцината Астра Зенека, според компанијата, се многу помали отколку што би било природно споменатите симптоми да се појавуваат кај толку широко население, и слично како и кај другите регистрирани вакцини против инфекција со КОВИД-19. Исто така, „немаше докази за зголемено крварење кај повеќе од 60 000 учесници“.

– Околу 17 милиони луѓе во ЕУ и Велика Британија ја примија нашата вакцина, а бројот на пријавени случаи на тромбоза е далеку помал отколку во стотиците други случаи што се очекуваат кај општата популација. Природата на пандемијата е таква што нè води кон зголемено внимание во одделни случаи и да ги надминуваме стандардите на нашата практика за безбедност на општата популација, притоа известувајќи за вакцините, рече Ана Тејлор, раководител на медицинската служба на Астра Зенека.

Компанијата вели дека во однос на квалитетот, нема потврдени проблеми со какви било серии вакцини, и оние што се користат во ЕУ и низ целиот свет.

-Дополнителните проверки и тестови што се прават зборуваат дека нема простор за паника. Ние, како и европските здравствени власти правиме нови контроли независно од нас и досега ниту еден повторен тест не покажа загрижувачки резултати. За време на процесот на правење на вакцината, повеќе од 60 квалитативни тестови беа извршени од страна на Астра Зенека и партнери, но исто така беа спроведени повеќе од 20 тестови од независни лаборатории. Сите тестови се запознати со критериумите за квалитет и се испраќаат до регулаторните тела во секоја држава и независен регион што контролира сè пред употреба, рече компанијата, наведувајќи дека безбедноста на населението е најважна, дека претходните истражувања не покажуваат врска помеѓу симптомите и Вакцина Астра Зенека.