На значајна церемонија, неодамна именуваните судии во Апелациониот суд во Скопје дадоа свечена изјава пред Судскиот совет на Република Македонија.

Изборот на новите судии од Судскиот совет

На седницата на 15 ноември, Судскиот совет ги избра Габриела Гајдова, Александра Ристевска, Весна Димишкова и Осман Шабани за судии од областа на кривичното право. Истовремено, за судии од граѓанското право во Апелациониот суд во Скопје беа избрани Александар Шопов, Ирена Костадинова Ангелова, Наталија Донева и Илир Сулејмани.

Контроверзии околу процесот на селекција на судиите

Овие избори се први  во кои беше применет новиот закон со кој се уредува Судскиот совет. Сепак, изборите беа мета на низа реакции и критики од експертската јавност, како причина за загриженоста за субјективноста и отстапувањето од конечната ранг листа при процесот на селекција. Дополнително, беа упатени критики за примената на Бадентеровиот принцип.

Судско незадоволство за изборите

Незадоволство го изрази судијката Оља Ристова од Кривичниот суд во Скопје, која и покрај тоа што го обезбеди третото место на конечната ранг листа со осум гласа „за“ и четири гласа „против“ не успеа да го собере потребното мнозинство според Бадентеровиот принцип. Таа тврдеше дека изборот е направен без почитување на ранг-листата и се однесува на заобиколување на повисоко рангирани кандидати без никакво оправдување. Следствено, таа поднела жалба до Врховниот суд.

Базенот на апликации и динамиката на  Судскиот совет

Од вкупно 45 пријавени кандидати за осумте позиции во Апелација, за четирите позиции во доменот граѓанско право се натпреваруваа 21 кандидат, додека за четирите позиции во казнено-правниот домен конкурираа 24 кандидати.

Седницата за избор се одржа под претседателство на Сашко Георгиев, кој привремено ја презеде функцијата по разрешувањето на Весна Дамева во април минатата година.

Дамева, по барањето на нејзиниот заменик Селим Адеми за изгласување недоверба, поднесе тужба до Управниот суд. Во јануари годинава судот ја поништи одлуката. Потоа, на седница на 3 јануари Сашко Георгиев поднесе оставка од функцијата, а Весна Дамева се врати како претседател на Судскиот совет.

Долг процес на избори

Долготрајниот период (над две години) што го презема Судскиот совет за избор на судии во повисоките судови беше истакнат во извештајот на Европската комисија.

Како заклучок, неодамнешното назначување на судии во Апелациониот суд во Скопје, и покрај неговата процедурална сложеност и контроверзии што следуваат, претставува значаен настан во судската сфера на Македонија.

Избор: Сител