Потекло на прекарот „Таче“ во семејството на Ковачевски

Дали некогаш сте се запрашале зошто на некои поединци им се доделуваат необични прекари што ги носат доживотно? Димитар Ковачевски, лидерот на СДСМ и поранешен премиер, го расветлува потеклото на сопствениот прекар – „Таче“.

Семејно наследство: од Димитар до Таче

Во искреното откритие за време на подкаст на телевизија Сител, Ковачевски говореше за неговото семејство, Тој со задоволство се сеќава на карактеристичните имиња на неговите баби – Андроника, Анастасија, Севастија и Марија. Потеклото на неговиот прекар е од неговиот дедо Димитар, познат како „Таки“. Димитар бил малечок по раст што ја поттикнало спонтаната трансформација во прекарот „Таче“.

Еволуцијата на „Таче“

Ковачевски дополнително го разјаснува продолжувањето на оваа симпатична традиција во сопственото семејство. Со навестување на забава, тој го раскажува моментот кога неговиот син бил крстен со минијатурната верзија „Мали Таче“ од семеен пријател.

Од мали Таче до Таче

Ковачевски го раскажува разговорот со неговиот син, кој го доведе во прашање потеклото на неговиот новооткриен прекар.

„Тато, јас го напуштам училиштето, а тој твој пријател доктор постојано ме нарекува „мали Таче“ – зашто?

На што Ковачевски одговара:

„Сега ќе си бидеш „мали Таче“, наскоро ќе станеш „Таче“ , а понатаму твојот  син ќе биде „мали Таче“.