Досега, најголемата студија за долгорочната корона на британскиот Завод за национална статистика откри дека луѓето со тој вирус имаат поголема веројатност да пројават здравствени проблеми, вклучувајќи болка во мускулите и замор.

Во примерок од повеќе од 20.000 луѓе кои биле позитивни на короната помеѓу април минатата година и март годинава, 13,7 проценти чувствувале симптоми најмалку уште 12 недели.

Од оние кои биле позитивни на тестот, една петтина или 21 процент сепак имале симптоми пет недели по тестирањето. Жените почесто пријавувале долготрајна корона отколку мажите, а таа била најраспространета кај оние на возраст од 25 до 34 години.