Во одлучувачкиот чекор кон обликување на власта во Македонија, ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Твоја Македонија“ го тактизираат својот пат до формирање влада. Христијан Мицкоски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, ја истакна неопходноста од консолидација на 61 пратеник пред да се започне со суштински преговори.

„Пред да се вклучиме во суштински дискусии, императив е ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Твоја Македонија“ да обезбедат 61 пратеник, а дали ќе успееме во нашите намери, не знам, вели Мицкоски

ВМРО-ДПМНЕ: единство во парламентот

Мицкоски, говорејќи во емисијата „Само интервју“ на Канал 5, ја истакна клучната улога на обезбедувањето парламентарна поддршка. Тој изрази оптимизам, наведувајќи ги сигналите од потенцијалните сојузници во другите коалиции. Со овие индикации, заедно со неодамнешниот изборен успех на коалицијата „Вреди“, со 107.000 гласови, изгледите за силна коалициска влада се наѕираат.

„Импресивниот настап на коалицијата „Вреди“, кој собра 107.000 гласови, го зацврстува нејзиниот кредибилитет како потенцијален партнер во идната влада. мандатар“.

Кон поодговорно управување

Предвидената влада има за цел широка поддршка, стремејќи се кон двотретинско мнозинство во Парламентот. Мицкоски се залага за обновен кабинет, усогласен со современите предизвици и очекувањата на граѓаните. Тој се залага за поголема транспарентност, отчетност и агилна размена на информации меѓу администрацијата и граѓаните.

„Нашата аспирација е да обезбедиме двотретинско мнозинство во парламентот за владата. За ефикасно решавање на потребите на нашите граѓани и на современата ера, реструктуирањето во рамките на владата е императив. Сегашниот состав на владата датира од повеќе од два до три децении, што бара ревитализација, зајакната транспарентност и отчетност, заедно со динамична размена на податоци меѓу граѓаните и администрацијата, се од суштинско значење за силна антикорупциска и борба против криминалот.

Прифаќање на дигиталната трансформација и енергетските реформи

Истакнувајќи ја потребата од политики што гледаат напред, Мицкоски предложи формирање на ново министерство за дигитална трансформација. Дополнително, тој ја истакна итноста за справување со енергетските предизвици, залагајќи се за сеопфатна стратегија за избегнување идни кризи.

„Понатаму, постои потреба од ново дополнување на владиниот кабинет: Министерството за енергетика, здравство и минерални ресурси. Со оглед на претстојните енергетски предизвици, без добро дефинирана стратегија, може да се најдеме несоодветно опремени за справување со енергетски кризи

Инклузивен дијалог со опозициските партии

Признавајќи ја важноста од дијалогот, Мицкоски ја потврди нивната подготвеност за соработка со опозициските партии. Истакнувајќи ја коалицијата „Вреди“ како доверлив партнер, тој изрази отвореност за соработка со други партии усогласени со нивната предизборна платформа.

„Ќе ги прошириме можностите на сите. Не можеме да си дозволиме да ги повторуваме грешките на претходната администрација, која покажа незнаење кон најголемите политички партии, вклучително и ВМРО-ДПМНЕ. Тие работеа под заблуда дека имањето 61 пратеник е еднакво на апсолутна власт. Таквото однесување ја поткопува Соработката со опозицијата е од суштинско значење за одредени процеси, вклучително и задоволување на нивните барања.

Формирање разновидна коалиција

Мицкоски ја потврди определбата на коалицијата за инклузивност, нагласувајќи го значењето на коалицијата „Вреди“ во претставувањето на албанската етничка заедница во Македонија

Коалицијата „Вреди“ се јавува како вистински глас на албанската етничка заедница во Македонија. Тие демонстрираа невиден настап, обезбедувајќи 107 илјади гласови, надминувајќи ги досегашните изборни достигнувања во албанската политичка сфера во Македонија.

Приоритет за градење коалиција

И покрај амбициозната визија, Мицкоски ја истакна потребата од консолидирање на парламентарната поддршка како претходник на суштински преговори.

Мицкоски ги прослави нивните изборни добивки, обезбедувајќи 58 пратеници, историско достигнување. Сепак, тој ги ублажи очекувањата, признавајќи ја огромната задача да се повтори овој успех на идните избори.

Додека ВМРО-ДПМНЕ останува отворена за дијалог со сите опозициски партии, реакциите од овие партии остануваат клучни.

Додека Македонија се движи во својата политичка транзиција, стратешките маневри на ВМРО-ДПМНЕ ја нагласуваат посветеноста на ефективно владеење и инклузивна политика. Со градењето коалиција во првите редови, се оформува патот до робусна и одговорна влада, која ветува посветла иднина за нацијата.