Пет пожари на отворено има регистрирано Центарот за управување со кризи (ЦУК), изминатото деноноќие.

Пожарникарите од ТППЕ – Битола, како што информираат од ЦУК, имале една интервенција на запалени ниска вегетација и ѓубре во селото Облаково. Две интервенции имала прилепската ТППЕ – една интервенција на запалена трева во шума кај манастирот „Свети Илија“, месност „Писокал“ кај селото Кален и друга, на запалена ниска вегетација кај фабриката „Билјана“ на регионалниот пат Прилеп – Крушево. Интервенирано било со едно противпожарно возило и три пожарникари.

Пожарникарите од кочанската ТППЕ, во период од 19.15 до 20.55 часот на магистралниот пат Кочани – Штип, во атарот на селото Тракање, интервенирале на гаснење запалена трска и стрниште со едно противпожарно возило и два пожарникара. Пожарникарите од ТППЕ – Берово, во период од 11.30 до 12.30 часот во атарот на селото Чифлик, имале интервенција за гаснење на запалена ниска вегетација со едно противпожарно возило и два пожарникара.

Од ЦУК повторно апелираат да не се пали вегетација на отворено и редовно да се чистат локалните одводни канали, како и да не се фрлаат отпадоци во каналите.

– Во последното деноноќие имало вкупно 2.105 повици на единствениот повикувачки број за итни случаи – 112, од коишто „реални“ повици биле 53,16 отсто, а 46,84 проценти – за други потреби на граѓаните, што не биле итни. Кон полицијата биле упатени 70,53 отсто, кон Итната медицинска помош – 25,39 проценти, кон пожарникарите 3,45 отсто од реалните повици кон 112, додаваат од ЦУК.