Портпаролката на Европската комисија, Дана Спинант, рече на брифинг со новинарите во четвртокот дека 54,7 проценти од сите возрасни во ЕУ биле целосно инокулирани.

Претходно оваа недела, ЕУ ги надмина Соединетите Држави во процентот на луѓе кои примиле барем еден доза, со околу 81 доза вакцина администрирани на 100 лица низ блокот.

Но има големи разлики од земја до земја. Холандија и Финска целосно вакцинирале над над 82, односно 78 проценти од возрасните.

Но, само 31 процент од луѓето ги примиле двете дози во Романија, додека во Бугарија помалку од 20 проценти од луѓето добиле само прва доза.