Во изненадувачки пресврт на настаните, Стево Пендаровски, актуелниот претседател барајќи реизбор, ја фрли ракавицата, предлагајќи вистински дуел со Христијан Мицкоски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ. Изјавата на Пендаровски беше за време на предизборниот митинг во Делчево.

Претседателски избори: Предлогот за дуел на Пендаровски

Предлогот на Пендаровски произлезе од прашање поставено од граѓанин за можноста за предизборен дуел. Својот став тој го оправда со истакнување на улогата на Силјановска во заден план и  делувањето на Мицкоски како тој да е претседателски кандидат. Пендаровски се осврна и на неговиот претходен предлог за „мајсторска дебата“ меѓу сите седум кандидати на овие претседателски избори, кој беше одбиен од најголемата опозициска партија.

Проширувајќи го својот став, Пендаровски ја истакна важноста од разбирање на поделбата на власта во демократијата. Тој ја критикуваше двојната кандидатура на Мицкоски за претседател и премиер, сугерирајќи амбиции кои се протегаат дури и на улогата на државен јавен обвинител.

Размислување за достигнувањата

Размислувајќи за неговиот мандат, Пендаровски ги истакна дипломатските успеси, особено историскиот договор со Грција и започнувањето на преговорите за пристап во ЕУ. Тој го спротивстави проактивниот пристап на неговата администрација со нејасните ветувања на опозицијата за повторно преговарање за клучните договори

Пендаровски го критикуваше недостигот на конкретни предлози на опозицијата, обвинувајќи ја за продавање „политичка магла“ и потценување на интелигенцијата на гласачкото тело. Тој предупреди да не се доверува иднината на нацијата на оние кои се обидуваат да ги реплицираат минатите авторитарни тактики, повикувајќи се на неодамнешните инциденти на задушување на печатот како доказ за регресивна агенда.

Мобилизирање на електоратот и значење на овие избори

И покрај тоа што нема ништо да се заврши во првиот круг, Пендаровски ги повика гласачите да се мобилизираат, препознавајќи ја симболичната важност. Тој го навести потенцијалот за осознавање на идните трендови врз основа на резултатите од првиот круг, сигнализирајќи ги влоговите вклучени во претстојните избори.

Обраќајќи им се на граѓаните од Делчево, Пендаровски го истакна значењето на претстојните избори за одредување на траекторијата на Македонија. Тој го истакна патувањето на земјата кон европската интеграција и развој, врамувајќи го изборот меѓу континуитет и регресија кон минатите авторитарни режими.

Во својата критика на ВМРО-ДПМНЕ, Пендаровски направи паралела меѓу актуелното раководство и наследството на поранешниот премиер Никола Груевски. Тој предупреди да не се врати политиката која потсетува на ерата на Груевски, карактеризирајќи ја опозицијата како наследничка на дискредитиран режим.