Златко Мамиќ (48) од Дрвенград е осуден во Загреб бидејќи претставувајќи се како роднина на Здравко Мамиќ и скаут на фудбалскиот клуб ГНК Динамо, ги намамил луѓето да му дадат околу 210.000 евра, пренесуваат хрватските медиуми.

Општинскиот кривичен суд во Загреб изрече  пресуда против обвинетиот Дервенчанин дека е виновен, затоа што пред поголем број лица лажно се претставувал како извидник на ГНК Динамо, како роднина на бегалецот Здравко Мамиќ (64) и како лице кое има доверливи информации во текот на денот, 4 часа на ден.

Тој лажел дека наскоро ќе започне продажбата на акциите по цена од 1,00 евра за акција, кои ќе можат да ги купат само привилегираните лица, дека по кратко време тие акции ќе се продаваат за 10 или 7 евра по акција, иако знаел дека ништо од тоа не е вистина, а потоа предлагал да му дадат пари за да купува акции во нивно име.

За да ги убеди измамените, им ги врачил и соодветните потврди за парите како и времето кога ќе им биде исплатена таа добивка, а за натамошно одржување на заблудата им пратил мејлови од наводните вистински вработени во клубот Динамо.

На еден човек му ветил и работа во клубот Динамо како информатичар и побарал пари за наводната котизација, иако бил свесен дека ништо од горенаведеното не е точно.

Луѓето, верувајќи во тоа, му врачиле различни суми на пари, се вели во пресудата, пренесува 24сата.хр.

На опишаниот начин остварил материјална добивка во вкупен износ од 1.590.100,00 куни (околу 210.000 евра), а потоа ги вратил долговите.

Извршил кривично дело имотно-измама и е осуден на една година затвор. Тој е осуден на условна казна, а изречената затворска казна нема да се изврши доколку обвинетиот во рок од пет години не стори ново кривично дело.

На Златко Мамиќ му се судеше во отсуство, а на првиот распит во обвинителството се бранеше со молчење, потсетува овој медиум.