Ова го покажа истражувањето спроведено во март годинава од истражувачката агенција Ипсос, на национално репрезентативен примерок. Истражувањето е спроведено со поддршка на Британската амбасада во Подгорица и УНИЦЕФ.

УНИЦЕФ соопшти дека истражувањето е спроведено на национално репрезентативен примерок од 821 испитаници на возраст од 18 години и повеќе. Податоците биле собрани од 24 до 26 март по телефон.

Истражувањата покажуваат дека довербата во науката, здравствените институции и професионалците е клучна за јавното здравје.

-Имено, родителите кои немаат доверба во докторот на нивното дете, повеќе веруваат во теории на заговор за вакцината, како и граѓани кои немаат доверба во здравствените институции и Универзитетот. Исто така, оние кои не веруваат во науката, но веруваат во натприродни, паранормални феномени кои денешната наука не може да ги објасни веруваат во теории на заговор за вакцини, се вели во соопштението на УНИЦЕФ.

Колку е важна медиумската писменост за јавното здравје, покажува фактот дека теориите на заговор за вакцина повеќе им веруваат граѓаните кои биле изложени на голема количина неточни информации за коронавирусот, како и оние кои честопати се чувствуваат фрустрирани кога бараат информации за кои никогаш или ретко ги проверуваат информациите со кои се среќаваат со оние во мејнстрим медиумите, како што се ТВ дневници, радио, интернет портали или печат.

Истражувањата ширум светот за верувањата во различни теории на заговор укажуваат дека често постои врска помеѓу ставовите кон теориите на заговор и гледиштата за општеството и човековите права.

-Ова може да се види и во црногорското истражување: поголем процент од луѓето кои веруваат во теории на заговор за вакцина веруваат дека владата премногу се меша во секојдневниот живот на луѓето и дека владата треба да престане да им кажува на луѓето како да го живеат својот живот, се вели во соопштението.