Земјотрес со јачина од 5,6 степени ја погоди Турција, во близина на градот Турхал, кој има 110.000 жители. Земјотресот се случи во 18:11 часот по локално време, на длабочина од 8 километри. На истото подрачје после овој земјотрес, се случиле и неколку „афтершокови“, односно земјотреси со јачина од 3.3, 3.5 и 2.2 степени.