Укинатата одлуката за разрешување на директорот за социјална работа на Радовиш

Со потег што предизвика шок во општина Радовиш, контроверзно е вратен Александар Филев, претходно разрешениот директор на Меѓуопштинскиот Центар за ЦСР Радовиш. Оваа одлука доаѓа по смената на Филев поради вмешаност во нелегални активности кои инволвираат дрога и последователен инцидент каде што беше пријавено дека агресивно нападнал полицајци додека бил под дејство на алкохол. Укинувањето на неговото разрешување, одобрено од Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДС) и Демократската унија за интеграција (ДУИ), предизвика бура од критики, особено од опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ.

Опозицијата ги истакнува грижите

Наум Стоилквоски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ, ја критикуваше одлуката, нагласувајќи ја острата контрадикторност што таа ја претставува со одговорностите и етичките стандарди што се очекуваат од некој на позицијата на Филев. „Без никаков срам, Јована Тренчевска и СДС и ДУИ  го укинаа разрешувањето на Филев од Центарот во Радовиш поради неговото полициско досие, што е во спротивност со функцијата директор на таков центар“, забележа Стоилковски, доведувајќи ги во прашање мотивите за брзото враќање на Филев на функцијата.

Прашање за мотивите

Суштината на контроверзноста не лежи само во наводните постапки на Филев, туку и во импликациите што ги има неговото враќање на функцијата врз интегритетот на изборниот процес и безбедноста на заедницата, штитениците и вработените во СЦР Радовиш. Стоилквоски дополнително го испрашуваше образложението зад одлуката, сугерирајќи дека таа може да биде политички мотивирана, особено во светло на претстојните избори. „Дали на Тренчевска и треба Филев да работи за избори каде што е кандидат? Можеби е потребен за изборен притисок и поткуп, истакнувајќи ја загриженоста за блиските врски на Филев со Тренчевска и неговата улога во СДС.

Безбедноста на заедницата и изборниот интегритет

Враќањето на Александар Филев на функцијата покренува длабоки прашања за стандардите на владеење и етичките граници на политичкото дејствување. Тоа фрла сенка и врз претстојниот изборен процес, со обвинувањата за изборни манипулации кои излегуваат на површина. Негодувањето на опозицијата одразува пошироко стравување за безбедноста на штитениците од СЦР и потенцијалот за злоупотреба на моќта за изборни придобивки.

Одлуката да се врати Филев на функцијата, и покрај неговата историја со органите на прогонот, го нагласува спорниот момент во политичкиот терен на Радовиш. Додека заедницата се справува со импликациите на оваа одлука, фокусот останува на интегритетот на системот за социјална заштита и на етичките одговорности на оние кои се на власт.

Оваа ситуација е потсетник за деликатната рамнотежа помеѓу политичката припадност и најголемата должност да им служиме и да ги заштитиме најранливите во заедницата. Тековната дебата продолжува да се развива, оставајќи многумина да се прашуваат за иднината на социјалната работа и политичката етика во Радовиш.