Црковниот одбор кој го надгледува храмот Свети Атанасиј во Тетово ги алармирал локалните власти за сквернавење на верскиот локалитет. Инцидентот, кој се случи попладнево околу 17:40 часот, вклучува поставување на албанско знаме на куполата на храмот, а знаме на УЧК на бандера на влезот на Калето.

Детали за инцидентот со сквернавење

Според извештаите, неидентификувани лица развиориле албанско знаме над куполата на црквата Свети Атанасиј во тетовското Кале. Дополнително, забележано е и знаме на УЧК поставено на бандера во близина на влезот на Калето. Марјан Јосифоски, портпарол на СВР Тетово, потврди дека по пријавата, органите на прогонот веднаш испратиле екипа за увид на местото на настанот.

Полициски одговор

Властите ја уверија јавноста дека во тек се итни мерки за решавање на инцидентот и разјаснување на ситуацијата. Полициската управа Тетово активно работи на утврдување на идентитетот на одговорните за сквернавењето на храмот Свети Атанасиј.

Инцидент на сквернавење од минатата година

Едно лице беше лишено од слобода поради сквернавење на црквата – Свети Наум Охридски -Чудотворец, која се наоѓа на Попова Шапка.

-Симнувањето на знамето на МПЦ – Охридска архиепископија и поставувањето на знамето на Албанија на негово место беше причината за лишување од слобода на ова лице.

 

сквернавење- попова шапка

Инцидент во црквата Свети Наум на Попова Шапка: Приведено лице кое го симнало знамето на МПЦ-Охридска архиепископија, поставувајки албанско знаме на негово место

Во тек е истрага

Агенциите за спроведување на законот ги повикуваат сите што имаат информации во врска со инцидентот да се јават и да помогнат во тековната истрага. Сквернавење на верските објекти властите го сфаќаат сериозно.

Сквернавењето предизвика загриженост кај граѓаните. Граѓаните гледаат на инцидентот како удар на верската хармонија и толеранција. Храмот на Свети Атанасиј има значајно културно и религиозно значење и секој вандалски чин е осуден од пошироката заедница.

Граѓаните на Македонија не треба да подлегнуваат на пропаганда која има за цел да створи меѓуетнички тензии. Овие екстремистички акции се дела на индивидуалци полни со омраза. Не е исклучено ова да е обид за предизборно подгревање на страстите.