„Понудената поддршка е од политички субјекти кои се штетни, алчни и докажано дека се компромитирани. И ова не е нивна поддршка, туку зависност”, наведе Трифонов.

Новите формации во парламентот – „Демократска Бугарија“ и „Исправи се! Мафијата надвор“ – прогласија подготвеност за поддршка на кабинет со мандат на „Има таков народ“, но тие не можат да обезбедат мнозинство од најмалку половина од пратениците.

Старите партии – ГЕРБ, БСП или ДСП – исто така најавија дека ќе гласаат за формирање влада, но досега партијата постојано ја исклучуваше таквата можност.

Трифонов најави дека кандидат за премиер на неговата партија ќе биде светската шампионка во шах Антоанета Стефанова, која има економско образование и зборува пет јазици, но таа според него „веднаш ќе го врати мандатот“.

Слави Трифонов завршува со навестување за предвремени избори: „Законот, Уставот и демократијата ни даваат можност да направиме подобар избор“.