Производителот на напредни чипови со седиште во Калифорнија Nvidia објави дека нејзиниот приход за целата фискална година, од февруари 2023 до крајот на јануари оваа година, се зголемил за 126 отсто на годишно ниво на 60,9 милијарди долари.

Nvidia објави приход од 22,1 милијарди долари во четвртиот фискален квартал, кој заврши на 28 јануари, што е за 22 отсто повеќе во однос на претходниот квартал и за 265 отсто повеќе од четвртиот фискален квартал минатата година, според веб-страницата на компанијата.

Рекордни резултати

Ова се рекордни резултати кои ги надминаа очекувањата на Волстрит, а пазарната вредност на компанијата сега надмина 1,8 трилиони долари.

Во изјавата, извршниот директор на Nvidia, Џенсен Хуанг, укажа на огромната побарувачка за компјутерска моќ што е во основата на технологијата за вештачка интелигенција (ВИ).

„Побарувачката расте ширум светот, низ компаниите, индустриите и земјите“, додаде Хуанг.

Медиумимте го следат вртоглавиот раст

Њујоршкиот Goldman Sachs уште пред објавувањето на резултатите за четвртиот квартал изјави дека компанијата Nvidia „ги има најважните акции во светот“, пренесе Bloomberg.

По повод рекордните резултати на Nvidia, CNBC објави и интересна пресметка за профитабилноста од инвестирањето во акциите на таа компанија.

„Доколку сте инвестирале 1.000 долари во Nvidia пред една година, вашата инвестиција би се зголемила тројно за околу 225 отсто и би вредела околу 3.248 долари денес“, се вели на веб-страницата на CNBC.

Доколку некој инвестирал 1.000 долари во споменатата компанија пред пет години, вредноста на инвестицијата би се зголемила за 1.015 отсто и сега би вреднувала 17.542 долари.

Колку би заработиле ако сте уплателе пред 10 години?

Инвеститорите кои имаа предвидливост да вложат 1.000 долари во Nvidia пред 10 години, можеа да уживаат околу 22.340% раст на нивната инвестиција и сега би вределе 148.226 долари.

Според пресметката, најдобро поминале оние кои инвестирале 1.000 долари на 22 јануари 1999 година, кога Nvidia првпат излезе на берза.

За 25 години инвестицијата е зголемена за 222.708 отсто на приближно 2.784 милиони долари.

Извор: Б92