На 16 февруари 2024 година, Алијансата за Албанците го одржа четвртиот вонреден Конгрес во Скопје, претставувајќи клучен момент во историјата на партијата. Настанот, на кој учествуваа 421 делегат – значително мнозинство од највисокиот ешалон на партијата, се одвиваше под раководство на претседателот на партијата, Арбен Таравари.

Општи одлуки и едногласна поддршка

По усвојувањето на Деловникот на Конгресот, делегатите се обединија во носењето на клучните одлуки. Меѓу овие одлуки беше едногласната поддршка на кандидатурата на Арбен Таравари за претседател, предлог поддржан од Европското сојуз за промена, закажани за претстојните избори на 24 април и 8 мај 2024 година.

Поништување на нелегитимните дејствија

Во решителен став против фалсификатите и манипулациите и прекршувањата на статутот, делегатите ги поништија одлуките произлезени од спорниот состанок на нелегитимното партиското собрание на 10 февруари 2024 година.  Во најава е кривична обвинение против одговорните.

За свикување на Собрание треба две третини од делегатите, а Села имаше само половина од нив – Таравари

Враќање на законскиот интегритет

Клучно, беше ратификуван амандман на Статутот на Алијансата за Албанците, со кој се укинуваат статутарните измени санкционирани на третиот вонреден конгрес на 24 декември 2022 година. Враќањето на прелиминарниот статут, усвоен на 27 март 2022 година, за време на вториот партиски конгрес, има за цел да ги исправи дисфункциите во партиското одлучување. Имено, со овој амандман се укинува функцијата претседател на Собранието и се скратуваат овластувањата на претходно формираното тесно Претседателство на партијата.

Визијата на Таравари: Промена во движење

Претседателот д-р Арбен Таравари изрази благодарност за едногласната поддршка. Тој нагласи дека ветровите на промени веќе почнале да ја зафаќаат Алијансата за Албанците. Ветувајќи позитивна кампања, Таравари замислува партија која ги поздравува сите оние кои копнеат за долгоочекуваната трансформација во македонската политика.

 

Извор: Skopjei1

Извор: НОВАМАКЕДОНИЈА