Во револуционерната одлука на Судскиот совет, задржувањето на Беса Адеми за претседател на Врховниот суд испраќа шокови низ Македонија, претставувајќи удар за политичките интриги на владејачката партија и нуди трошка надеж за граѓаните и правдата во земјата.

Упорноста и издржливоста на Беса Адеми ги разби политиките махинации,

Одлуката на Судскиот совет да се поддржи позицијата на Адеми го одразува присуството на чесни судии во нацијата, поединци посветени на каузата на правдата и покрај огромниот притисок од власта. Секако за оваа одлука игра улога и притисокот од меѓународниот фактор, реакциите од опозицијата, а само важно издржливоста и силата на Беса Адеми. Ова претставува аперкат за ДУИ и власта, нивните судии, пиони и функционери.

Меѓународни и домашни реакции за победата на Беса Адеми

Признавајќи го меѓународниот и домашниот одговор, Европскиот сојуз за промена, (ЕСП) упатува благодарност до сите дипломатски претставници во нашата земја. Нивниот јавен став против разрешувањето на главниот судија Беса Адеми, заедно со нивната непоколеблива посветеност на правдата во Македонија, значително придонесоа за оваа одлука.

Истакнување на благодарноста на Европскиот сојуз за промена- ЕСП

Во соопштението, Европската унија за промени изразува благодарност до сите дипломатски претставници во нашите граници. Нивниот колективен глас, застанувајќи против смената на главниот судија Беса Адеми, ја одразува не само нивната посветеност на правдата, туку и нивната цврста верба во нејзината распространетост во Северна Македонија.

Пораз за Власта со одлуката од Судскиот совет и победата на Беса Адеми

За одбележување е дека денешната победа не е само удар за владејачките партии туку и триумф за правдата. Ова е неуспех за политиките планови на власта, нивните судии и функционери кои континуирано се залагаат за враќање на Никола Груевски во  Македонија, а истовремено работат на застарување на случаите и обезбедување на позицијата на Сашо Мијалков.

Извор: A1ON