Казахстанските власти денеска поставија ограничувања за цената на горивото за шест месеци, откако новогодишното зголемување на цените предизвика протести што се претворија во масовни немири.

Демонстрации има низ централноазиската држава од 19 милиони жители оваа недела во знак на бес поради зголемувањето на цената на течниот нафтен гас (ТНГ), што нашироко се користи за гориво на автомобили во државата.

-Владата презеде итни мерки за стабилизирање на социо-економската ситуација, се вели во соопштението на владата на Казахстан, од каде додаваат дека воведуваат 180-дневен мораториум на поскапувањата на ТНГ, како и на бензинот, дизел горивото и комуналните услуги во низа градови и провинции.

Владата, исто така, привремено го забрани извозот на храна „за да ги стабилизира цените на општествено значајните прехранбени производи“.