Неочекувано, но дојде до застој но во врска со предложените измени на законот за рестриктивни мерки. Оваа нагла промена предизвика нејаснотии и предизвика каскада од реакции по одлуката на  Владата да го повлече предлог-законот од собраниска процедура. Причината беше категоризирана како административна, со ветување дека повторно ќе се разгледа прашањето на претстојната седница.

Контроверзните амандмани

 

Предложените измени на Законот за рестриктивни мерки, кои првично добија одобрение на владината седница на 16 јануари, сега повторно се наоѓаат во сенка откако беа повлечени. Целта на овие амандмани беше спроведување на санкции, според домашното законодавство, против поединци на „црната листа“ на САД за корупција.

Зелено светло на Министерството за правда

 

И покрај тоа што се соочи со противење од Министерството за правда, владата одлучи да продолжи. Министерот за правда, Кренар Лога, изрази задоволство од повлекувањето, истакнувајќи ја претходната загриженост на Министерството за правни пропусти во предложеното решение.

Меѓународни перспективи

 

Американската амбасадорка Ангела Агелер се осврна на ова прашање, наведувајќи дека Вашингтон го поздравува секој закон кој промовира одговорност. Таа ја навести можноста за нови дополнувања на американската „црна листа“ пред изборите, нагласувајќи ја важноста да се бара одговорност од поединци. Агелер истакна дека само донесувањето закон е недоволно; ефикасното спроведување е клучот за значајни промени.

Реакција на опозицијата

 

Повлекувањето на законот предизвика брзи реакции кај опозициските партии. Од БЕСА тврдат дека потегот е направен за да се заштитат функционерите и бизнисмените поврзани со владата на СДСМ – ДУИ. ВМРО-ДПМНЕ постави прашања, барајќи појаснување од власта за овој неочекуван развој на настаните.

Последиците од повлекувањето

 

Одлуката за повлекување на предлог-законот се совпадна со преземањето на кормилото на техничката влада Талат Џафери, поранешниот прв човек на Собранието. Џафери отворено се спротивстави на законското решение, дополнително комплицирајќи ја работата и додавајќи слој на сложеност на тековниот политички дискурс.

 

Извор;24mk