Повлекување на измените во законот за рестриктивни мерки

Владата ги повлече амандманите за измена на Законот за рестриктивни мерки од Собранието, потег што би ги вклучил црните листи на САД и Обединетото Кралство во националната правна рамка.

Владата потврди дека причината за ваквата одлука е од административна природа.

Реевалуација и административно  одобрување

 

Предложените амандмани, кои првично беа претставени како едногласна одлука на владина седница, сега се ставени на реевалуација. Поради новата техничка влада, дојде до  потреба од ново административно одобрување на  претстојната владина седница и потоа ќе биде доставен до Собранието

Се појавува несогласување: Министерството за правда и  новиот технички премиер се противат

 

Спротивно на првичното тврдење на владата за едногласно одобрување, Министерството за правда изрази негативен став за амандманите. МКД.мк објави дека Министерството цврсто стои на своето противење. Понатаму, актуелниот технички премиер исто така се противи и тврди дека предложените измени се во спротивност со уставното и кривичното право.

Потег во последен момент на Ковачевски

 

Дополнително на контроверзноста, поранешниот премиер Димитар Ковачевски ги потпиша овие измени ден пред неговата оставка, оставајќи ја нацијата во состојба на неизвесност.

Извор: MKD