Клиничкото испитување, наречено студија KidCOVE, ќе вклучи приближно 6.750 деца во САД и Канада на возраст од 6 месеци до 11 години.

Процесот е поделен на два дела. Во првиот дел, кај децата се тестираат различни дози на вакцина. Деца на возраст од 6 месеци до 1 година ќе добијат две дози на вакцина со растојание од околу 28 дена, на ниво од 25 или 50 или 100 микрограми. Деца на возраст од 2 до 11 години ќе добијат две дози на вакцина со растојание од околу 28 дена, на ниво од 50 или 100 микрограми.

Наодите од првиот дел ќе се искористат за да се утврди која доза ќе се користи во вториот дел. За вториот дел, испитувањето ќе се прошири и ќе опфати деца на кои им се дава солен плацебо, што не прави ништо. Децата ќе бидат следени 12 месеци по нивната втора инјекција.

Модерна ги прави тестовите за да види дали вакцината ги штити децата од разболување ако дојдат во контакт со коронавирусот, се вели во веб-страницата за информации за пациентите во клиничкото испитување.

– Задоволни сме што ја започнавме оваа студија за фаза 2/3 на mRNA-1273 кај здрави деца во САД и Канада. Оваа педијатриска студија ќе ни помогне да ја процениме потенцијалната безбедност и имуногеност на нашиот Ковид-19 вакцина кандидат кај оваа важна популација во помлада возраст, рече извршниот директор на „Модерна“, Стефан Бансел, во соопштението за јавноста.

Модерна не е единствената компанија за вакцина која во моментов тестира вакцини кај деца, бидејќи вакцината Фајзер / Бионтек исто така се изучуваат и кај деца. „Џонсон и Џонсон“ ги објавија плановите за проучување на вакцината кај адолесценти, на возраст од 12 до 18 години.