Уверување од Белата куќа

Претседателот Џо Бајден ѝ се обрати на нацијата за резултатите од неговиот годишен систематски преглед, нагласувајќи дека овогодинешните наоди ги отсликуваат оние од претходната година. Враќајќи се во Белата куќа од сеопфатниот преглед во воената болница Волтер Рид во Мериленд, Бајден сподели момент на хумор со медиумите, наведувајќи дека лекарите се шегувале за тоа дека „изгледа премногу млад“.

Систематскиот преглед на Џо Бајден

Претседателот Бајден (81), редовно подложен на систематски прегледи откако ја презеде функцијата, повтори дека нема значајни промени во неговото здравје. И покрај тоа што критичарите бараат поголема транспарентност, особено по извештајот на специјалниот советник Роберт Хур, кој го карактеризира како „добронамерен старец со слабо сеќавање“, Бајден останува решителен за неговата благосостојба.

Критичарите бараат транспарентност

Критичарите постојано повикуваат на зголемена отвореност од Белата куќа во однос на здравјето на претседателот Бајден, и физичко и ментално. Неодамнешниот извештај на специјалниот советник Хур ги интензивираше овие барања, што доведе до обновени дебати за транспарентноста околу здравствениот статус на американскиот претседател.

Одговор на претседателот

Одговарајќи на критиките, претседателот Бајден задржа цврст став за стабилноста на неговото здравје. Годишниот систематски предлег тврди тој, дава сеопфатен преглед на неговата подготвеност за канцеларија. Посветеноста на претседателот за транспарентност во овој поглед останува клучен аспект на неговото лидерство.

Додека претседателот Бајден продолжува да ја води нацијата, годишните здравствени проценки стануваат централни во дискусиите за неговата способност да ги исполни претседателските должности. 

Извор: A1ON