Министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ, рече дека прашање е дали Србија ќе успее да ги подобри односите со Хрватска и нагласи дека треба да бараат заеднички интерес и да се занимаваат со конкретни теми.

Дачиќ за „Политика“ вели дека следниот потег треба да биде да се направи пресек на состојбите за сите прашања кои можат да се групираат во три дела, отворени прашања од минатото, што може да се направи денес во потрага по заеднички интереси и третиот. кои се однесуваат на развојните економски односи.

Тој посочи дека е важно да постои политичка волја за да се надмине ситуацијата, а според него, успехот ќе се постигне до степен до кој се занимаваат со конкретни прашања, а не „со создавање антисрпска хистерија, која води до тоа дека тогаш не се посакува нормализација на односите“.

-Тешко е да се очекува дека некој од нас ќе го смени мислењето, но да се обидеме да бараме некаков заеднички интерес, рече Дачиќ.