Финансиската полиција ќе влегува во М-НАВ

Финансиската полиција во вторник треба да спроведе темелна истрага во М-НАВ. Нивниот фокус ќе се прошири надвор од финансиското работење, прегледувајќи ги процесите на вработување на компанијата во изминатите години и евиденцијата за јавните набавки.

Организација на синдикатот под лупа

Информациите на Телма откриваат дека финансиското работење на синдикалната организација во рамките на М-НАВ нема да избега од будното око на финансиската полиција.

  • Менаџментот и пркоси на оставката: ја чека владината одлука

И покрај претстојната истрага, раководството на М-НАВ одбива да поднесе оставка. Наместо тоа, тие се одлучуваат да ја чекаат претстојната владина седница на која ќе биде запечатена нивната судбина. Неодамнешниот упад во зградата на Контролата на летање во Скопје и целиот инцидент се карактеризира  како несогласување меѓу колегите.

Надзорот за итни случаи утврди нарушување на безбедноста

Итниот вонреден надзор спроведен од Агенцијата за цивилно воздухопловство утврди нарушување на безбедноста на објектот на М-НАВ.

Контраобвинувања летаат сред хаос

Фахрудин Хамиди, извршниот директор на Македонска навигација, заедно со вториот директор Хасим Дехари му возвраќаат на синдикалниот лидер. Контраобвинувањата за демагогија и профитабилни мотиви додаваат уште еден слој на веќе сложениот наратив.

  • Упад во зградата на скопскиот аеродром: разоткриено несогласување

Хамиди тврди дека упадот на седум лица на скопскиот аеродром бил обид да се реши несогласувањето меѓу неговиот советник и партиски функционер Бесим Незири и контролорот на летање. И покрај вмешаноста на службеното обезбедување, инцидентот се минимизира како обид за решавање на несогласување.

Времеплов на упадот

Министерството за внатрешни работи дава временска рамка за упадот, објавувајќи го во 15:15 часот. Апликацијата „Флајтрадар“ открива тековни летови на македонското небо за време на пробивањето, што предизвикува загриженост за безбедноста на воздушниот сообраќај.

Делегацијата на ЕУ стои во солидарност

Претседателот на Синдикатот на контролори на летање добива целосна поддршка за време на средбата со Делегацијата на ЕУ. Солидарност пристигнува и од колегите од регионот и од Европската унија, нагласувајќи ја сериозноста на ситуацијата.

Ултиматум на Синдикатот: Промена или штрајк

Синдикатот останува решителен барајќи промена на раководството на М-НАВ до 10 јануари. Во спротивно, тие се закануваат со штрајк и блокада на воздушниот сообраќај, создавајќи тензична атмосфера во компанијата.

Интервенција на владата на хоризонтот

Владата, реагирајќи брзо, ги најавува плановите за разрешување на раководството на М-НАВ за време на претстојната седница на 9 јануари. Тие ги повикуваат различните институции, вклучително и трудовиот инспекторат, финансиската полиција и обвинителството, да ги истражат наводите на синдикатот кои се зајакнаа во последно време.

Извор: Telma