Македонија треба да се трансформира во нација која негува средина за напредување на младите – место каде што тие можат да основаат семејства, да најдат вработување, да негуваат надеж и да негуваат оптимизам, создавајќи желба да ги градат своите животи таму.

Во 2023 година, Македонија беше сведок на најмалиот број на новороденчиња во својата историја, со само 16.000 раѓања во споредба со 23.000 во 2016 година. Овој алармантен пад одразува демографска рецесија од неверојатни 30%, што е еднакво на 7.000 бебиња помалку. Следствено, ова се преведува на 350 училници помалку низ целата земја.

Овие вознемирувачки статистики ја нагласуваат кризата во виталноста на нацијата, бидејќи семејствата исчезнуваат, секојдневните иселувања продолжуваат и неправдите преовладуваат. Актуелните владини политики предводени од Димитар Ковачевски и Стево Пендаровски придонесуваат за оваа катастрофа, што налага решителна промена на насоката.

Императив е Македонија да ја сврти страницата на овие мрачни реалности и да прифати нови перспективи. Нацијата е изложена на ризик да стане населена и запустена, нагласувајќи ја итноста од спроведување трансформативни мерки за да се смени овој тренд, изјави Ѓорчев.