Во клучен дипломатски ангажман, Гордана Силјановска-Давкова денеска, 14 мај, во вилата Водно беше домаќин на амбасадорот Дејвид Гир, шеф на делегацијата на Европската унија (ЕУ). Оваа средба, прва по инаугурацијата на Силјановска-Давкова на 12 мај, ја истакна нејзината непоколеблива посветеност на интеграцијата во ЕУ, повторувајќи ги чувствата изразени од нејзиниот кабинет.

Гордана Силјановска-Давкова: Посветеност за интеграција во ЕУ

За време на дијалогот со амбасадорот Гир, Гордана Силјановска-Давкова ја повтори цврстата посветеност на Македонија за интеграција во ЕУ. Таа истакна дека иднината на земјата недвосмислено лежи во Европската Унија, одекнувајќи со аспирациите на мнозинството македонски граѓани.

„Нашата судбина несомнено e место во Европската унија, а нашата нација припаѓа заедно со европските земји со кои споделуваме историски, културни и етички традиции и вредности.

Решавање на предизвиците во процесот на пристапување

Признавајќи ги предизвиците во процесот на пристапување во ЕУ, Силјановска-Давкова го истакна императивот за напредок. Таа ги идентификуваше политичките околности и дејствија, за кои одредени земји-членки на ЕУ ја делат одговорноста, како пречки за исполнување на критериумите за пристапување.

Во тој контекст, таа ја истакна неопходноста од враќање на вербата во меритократски процес на интеграција, со приоритет на исполнувањето на критериумите од Копенхаген, како што е наведено во изјавата.

Почитување договори и меѓународни односи

Неодамнешната инаугурација на Силјановска-Давкова, на која таа се воздржа од употреба на новото уставно име, предизвика реакции кај меѓународната заедница.

Средбата на Гордана Силјановска-Давкова со шефот на делегацијата на ЕУ, амбасадорот Гир ја означува решителната посветеност на Македонија за интеграцијата во ЕУ. И покрај предизвиците, таа останува непоколеблива во нејзиниот стремеж за исполнување на критериумите за пристапување и почитување на меѓународните договори.