– Залихите во Германија се големи. Германија собра 16 пати повеќе резерви на гас отколку Британија, изјави таа. Складиштата за гас со капацитет од 24,6 милијарди кубни метри се полни речиси 65 проценти, а тој процент расте неделно, нагласи портпаролката.

Зголемувањето на цените на природниот гас на големо во Европа предизвика драматична ситуација за производителите на енергија, хемикалии и челик во последните денови и ги закочи синџирите на снабдување кои веќе се во тешкотии поради недостиг на работна сила.