Во бранот сомнежи околу функционери и поединци поврзани со ДУИ, досега се материјализираше само едно обвинение од Ислам Абази. Тоа е обвинението за Рамиз Мерко, кое сепак доволно каснеше. Антикорупциска имаше инцијатива за случајот со аудито на Мерко пред цели 4 години. Значајно отсутни од центарот на истрагата се случаите со Дрин Ахмети и  Бехтел и Енка, оставајќи многу неодговорени прашања

Еден истражувач: 1,3 милијарди евра потенцијален криминал за изградба на коридорите 8 и 10Д

Една личност има задача да открие потенцијален криминал од 1,3 милијарди евра поврзан со изградбата на коридорите 8 и 10Д. Еден човек поставен да истражува ваков обемен предмет. Обвинителството ги промовираше новите канцеларии, но останува цврсто затворено за тоа кога или дали ќе се материјализираат обвиненијата. Обемната документација опфаќа градежништво, економија, инвестиции и многу повеќе, што претставува огромен предизвик.

„Еден истражител од овој центар го води случајот, жонглирајќи со повеќе одговорности. Поради ограничени ресурси, не можеме да го диверзифицираме нашиот истражен тим надвор од помошта што ја даваат Министерството за внатрешни работи или Финансиската полиција“, велат од Обвинителството.

Фаза на евалуација: Дрин Ахмети и купување на трговскиот центар Соравија

Во фаза на евалуација е и случајот со купувањето на Дрин Ахмети на трговскиот центар „Соравија“ во Скопје. Обвинителот што го води случајот се воздржува од откривање детали, но навестува дека досега немало распит.

„Во оваа фаза не можам да дадам повеќе информации. Без разлика дали се покани или не, тие информации остануваат доверливи поради обемноста на предистражната постапка што е во тек“, нагласуваат од Обвинителството.

Случаи по Ислам Абази: Осомничени за дилање дрога и врската со Грчец

Ислам Абази важи за човек близок до ДУИ, а раководи со повеќе случаи, вклучително и  случајот со осомничени дилери на дрога од Грчец. Шеваљ Муареми, првоосомничениот во овој случај, наводно е во бегство во Дубаи. Напорите да се обезбеди негова екстрадиција остануваат неизвесни, што отвора прашања за напредокот на истрагата.

Случајот на Рамиз Мерко: слаб исход од 30 истраги

Од 30 предмети против струшкиот градоначалник Рамиз Мерко, до Судот стигна само една кривична пријава. Фокусот се врти околу купувањето на службено Ауди во општината, поттикнато од иницијативата на Антикорупциската агенција во 2020 година.

Додека Македонија чека ажурирања за овие случаи од висок профил, ограничениот напредок предизвикува загриженост за ефикасноста на тековните истраги за корупција и организиран криминал. Јавноста останува во исчекување, желна за транспарентност и одговорност пред овие наводни престапи.

Извор: Alfa