Спортистите на оваа земја освоија 17 златни медали до денес, најмногу во историјата на Игрите.

Ова е еден медал повеќе од претходното постигнување што го оствари јапонскиот тим на Игрите во Токио во 1964 година и 2004 година во Атина.

Во моментов, Јапонија е на второто место во пласманот за златни медали на Олимписките игри во Токио. Само репрезентацијата на Кина е пред Јапонците, која има 18 најсјајни одличја. Следуваат репрезентациите на САД со 14 и Русија со 10 злата.