Високопозиционираниот министер од областа на образованието, чиј идентитет не е познат, бил осуден на смрт после истрагата која утврдила дека неговиот департман немал задоволувачки напредок и воспоставен систем за учење на далечина, пренесува „Мирор“.

Министерството за образование не покажало никаков прогрес, а поединци ја критикувале и одлуката на владата. Освен тоа, членови на министерството се жалеле на „количината на работа“, а како најголем проблем се истакнува тоа што министерството не успеало да воведе учење на далечина како што се очекувало.

После погубувањето на министерот, поставена е нова комисија под водство на Ри Гук-Чол, ректор на Универзитетот Ким Ил Сунг.