Среде неодамнешните промени во Македонија, граѓаните се соочуваат со различни искуства додека се обидуваат да ги преминат границите. Некои поседуваат нови документи, додека други тргнуваат на патувања без Северна Македонија прикажана во нивните лични карти. Контролата на границите, строга на некои премини, е блага во други.

На граничниот премин Блаце кон Косово, македонските и косовските гранични служби дозволуваат влез за македонски државјани со лична идентификација без новото уставно име.

Поседувајќи само стари лични карти, некои поединци си ја тестираат среќата на границата, додека други, добро информирани, самоуверено влегуваат во Косово без да стои Северна Македонија на нивните документи.

Но, на Табановце сцената е поинаква.

Српските гранични служби денеска на граничниот премин Табановце одбиваат македонски патници и возила без документи кои го носат новото уставно име. Некои патници ги добија потребните документи, додека други се обидоа да ја напуштат Македонија со застарени лични карти.

Имаше и Македонци кои пристигнуваа од странство кои не беа свесни за спроведувањето на Договорот од Преспа од денеска.

Изненадувачки, дури и со старите пасоши и лични карти, поединците не наидуваа на проблеми при влез во Македонија.

Без Северна Македонија наведена во нивните лични карти, патниците сè уште можат да влезат во Албанија, покрај Косово.

Според МВР:

Од 00:00 до 12:00 часот на 13.02, на сите гранични премини излегле 28.761 патник (12.928 македонски државјани), додека во Република Северна Македонија влегле 32.886 патници (10.282 македонски државјани).

 

Извор: Сител