Вистинската пречка за напредок во преговорите се македонскиот јазик и нација – точки по кои не можеме да правиме компромис, порача шефот на државава во гостувањето во дневникот на ТВ Сител.

Според Пендаровски, Македонија уште лани ќе ги почнеше преговорите со ЕУ, ако ова се вистинските барања од официјална Софија.

Се додека Бугарија не формира политичка влада и активен парламент, Македонија практично нема шанси да почне преговори, вели Пендаровски.