На средба во Стопанската комора, лидерот на ВМРО ДПМНЕ, Кристијан Мицкоски, се сретна со личности од бизнисот додека триото од ДУИ, составено од министрите Османи, Бектеши и Бесими, ја посети Стопанската комора на северозападна Македонија. Пред изборите, политичките фигури прават напори да добијат поддршка од бизнис заедницата.

Мицкоски ја претстави визијата за економијата пред Стопанската комора

Мицкоски зеде збор за да му ја претстави својата програма на Бранко Азески, претседател на најголемата комора во земјава. Азески, признавајќи ја валидноста на предлозите на Мицкоски, ја истакна посветеноста на детално анализирање на политичките ветувања. „Во многу циклуси сме се лажеле самите себеси“, изјави тој, „и сме измамени од политичките елити“. Чувствата на Азески го нагласуваат растечкото чувство на претпазливост кај бизнис заедницата кон политичката реторика.

Азески ги повторува деловните приоритети

Азески ги повтори долгогодишните барања на бизнис секторот, нагласувајќи ја потребата од робусно образование, почитување на владеењето на правото, сузбивање на сивата економија и антикорупциски мерки. Овие приоритети ги одразуваат постојаните грижи на бизнисите во Македонија.

Мицкоски ја уверува бизнис заедницата

Како одговор, Мицкоски изрази уверување дека неговите предложени мерки се усогласени со потребите на бизнисите. „Направивме проекција за тоа како ќе се развива буџетот во следните четири години“, рече тој, истакнувајќи го внимателниот пристап без нереални ветувања. Мицкоски ја истакна важноста на фискалната претпазливост во однос на непрактичните ветувања.

Министрите од ДУИ ја слушаат загриженоста на комората

Министрите од ДУИ се вклучија во Северозападната комора, внимателно слушајќи ги нивните негодувања. Министерот за економија Бектеши увери  во поддршка за зајакнување на конкурентноста на локалните бизниси на регионалните пазари. Овој гест го одразува признавањето на виталната улога на бизнисите во економијата.

Надеж среде политички ветувања

И покрај скептицизмот околу политичките ветувања, останува надежта во деловната заедница дека идната влада ќе ги реши нивните грижи. Забележан е фокусот на економската ревитализација и подобрувањето на животниот стандард во политичките агенди, иако некои економисти предупредуваат од симплифицирани решенија и политичко држење.

Интеракцијата помеѓу политичките лидери и деловната заедница ја нагласува симбиотската врска помеѓу владеењето и економскиот просперитет. Иако има многу ветувања, вистинскиот тест лежи во опипливите активности преземени за справување со долгогодишните предизвици со кои се соочуваат бизнисите во Македонија.