Денеска започнува третиот последователен мандат на Андреј Пленковиќ како премиер на Република Хрватска, па нашата редакција истражи кој е Андреј Пленковиќ и што мисли во однос на македонското зачленување во ЕУ.

Кој е Андреј Пленковиќ?

Андреј Пленковиќ (роден на 8 април 1970 година) е хрватски политичар кој ја извршува функцијата премиер на Хрватска од 2016 година. Тој претходно бил еден од единаесетте хрватски пратеници на Европскиот парламент, кој бил на должност од пристапувањето на Хрватска во Европската унија во 2013 година до неговата оставка како европратеник кога ја презел функцијата премиер. Пленковиќ е и претседател на Хрватската демократска заедница од 2016 година.

По дипломирањето на Правниот факултет на Универзитетот во Загреб во 1993 година, Пленковиќ извршувал различни бирократски позиции во хрватското Министерство за надворешни и европски работи . По завршувањето на постдипломските студии во 2002 година ( магистер по меѓународно право), тој бил заменик-шеф на мисијата на Хрватска во Европската унија. Помеѓу 2005 и 2010 година, тој бил заменик-амбасадор на Хрватска во Франција, пред да ја напушти функцијата за да стане државен секретар за европска интеграција. Последователно, тој бил избран во хрватскиот парламент во 2011 година.

Тој бил избран за претседател на ХДЗ во 2016 година, по оставката на Томислав Карамарко. Пленковиќ бел назначен за премиер на Хрватска од страна на претседателката Колинда Грабар-Китаровиќ на 10 октомври 2016 година. Неговиот кабинет бил потврден со гласање на Парламентот на 19 октомври со мнозинство од 91 од вкупно 151 пратеник. Неговиот прв кабинет имал 20 министри, додека вториот 16 министри.

Тој е еден од само двајцата хрватски премиери (заедно со Иво Санадер) кои служеле повеќе од еден мандат, победувајќи на парламентарните избори во 2016 и 2020 година, но еве и сега во 2024 година што веќе има и трет мандат. Тој е, исто така, заедно со Ивица Рачан и Санадер, еден од тројцата премиери кои биле на чело на повеќе од еден владин кабинет. На 4 мај 2022 година, Пленковиќ го надминал мандатот на Санадер, со што станал премиер со најдолг стаж во историјата на Хрватска по независноста.

Сега, Пленковиќ ќе го предводи и неговиот трет и последователен мандат. Хрватскиот Сабор вчера ја поддржа 16. Влада на Република Хрватска, а третата предводена од лидерот на Хрватската демократска заедница (ХДЗ) Андреј Пленковиќ. Тој рече дека првата седница на новата Влада ќе биде веќе денеска. Пленковиќ најави продолжување на посветената работа во интерес на хрватскиот народ.

Што мисли Андреј Пленковиќ за македонската интеграција во ЕУ?

Ланската година, хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ на Стратешкиот форум во Блед, побара ЕУ да најде механизам и да ги исфрли билатералните прашања од процесот на проширување.

Пленковиќ ја посочи Македонија како пример за тоа како трпи последици во интегративниот процес поради билатерални прашања кои не се поврзани со легислативата на ЕУ.

– Сите билатерални прашања што не се формално, стриктно правно поврзани со легислативата на ЕУ треба да бидат елиминирани од пристапниот процес. Тоа е единствениот пат напред и јас зборувам од искуство. Тоа не е навистина квантна физика да се воспостави и треба да бидеме коректни во тој аспект. Примерот со Северна Македонија е индикативен. Чекаа 15 години да се реши грчкото прашање, штом беше решено, сега имаме ново прашање. Тоа не е фер, тоа е штетно за имиџот на ЕУ и јас го велам тоа јавно со години и ќе продолжам да го кажувам тоа, истакна Пленковиќ.