Градоначалникот на Струга, Рамиз Мерко денеска се најде на насловните страници бидејќи не се појави во Основниот суд на почетокот на судењето за обвинувањата за злоупотреба на службената положба при набавката на луксузното возило Ауди А6.

Рамиз Мерко не се појави во Основниот суд

Судијката Надица Митреска обелодени дека како одговор на барањето на одбраната, судот ги препишал доказите дигитално за подоцнежно испитување, бидејќи на седницата не присуствувале ниту Мерко, ниту неговиот правен бранител. Адвокатот на Мерко, Игор Петковски, изрази фрустрација поради доцнењето на приемот на списите на предметот, наведувајќи го тоа како причина за нивната недостапност и последователното одложување.

Стратегија за одбрана и обвинителството

Петковски ја истакна нивната намера да ги проверат доказите на обвинителството и да ги спротивстават со свои, со цел да го ослободат Рамиз Мерко. Но, Никола Јолевски, обвинителот од ОЈО Струга, ја потврди нивната заложба за енергично спроведување на обвиненијата, поднесени десет месеци по ставањето на Мерко на црната листа за корупција.

Патувањето на едно Ауди: Кривичен во Скопје бил ненадлежен – Рамиз Мерко ќе се појави пред судот во Струга, сограѓаните ќе му пресудат за управувањето со општинските средства

Наводи и процес на набавка

Во обвинението се наведува дека Рамиз Мерко, без одобрение од општинскиот совет и во услови на финансиски ограничувања, набавил четири возила, меѓу кои и Ауди, за близу 67 илјади евра. Ваквото дејствие претставува злоупотреба на службената положба, според тврдењето на обвинителството.

Следното рочиште е закажано за 3 јуни, при што судијата ја нагласи потребата да се обезбеди присуство на Рамиз Мерко во судот за да продолжи судењето.