Ставот на ДУИ пред владината седница за разрешување на раководството на М-НАВ

Додека Владата се подготвува за утрешната одлучувачка седница, Демократската унија за интеграција (ДУИ) фрла сомнеж во соодветноста на основите за разрешување на директорите на М-НАВ. Изјавите на ДУИ отвораат прашања за позицијата на владата во однос на правните постапки.

Правна пресуда: Одлуката на судот наспроти ставот на Владата

Во изјава за ТВ 24 во пресрет на владината седница, ДУИ сугерира дека можеби власта има посилни аргументи од судот за случајот М-НАВ кој е во тек. Одлуката на Кривичниот суд за определување мерки на претпазливост, а не притвор за осомничените за упадот на М-НАВ, повикувајќи се на недоволни докази од Обвинителството со кои би се докажало одговорноста за кривичното дело кое им се препишува.

Невообичаен фокус: Решение за раководството на М-НАВ на маса

Вторник е вообичаено ден на владини седници, но утрешната средба има посебно значење. На дневен ред се очекува да биде клучната одлука за разрешување на раководството на М-НАВ по неодамнешниот инцидент во институцијата.

Соопштение на премиерот: Предлог за целосно разрешување на раководството

Премиерот Димитар Ковачевски во четвртокот вечерта, по насилниот упад и напад врз вработените во М-НАВ во контролниот центар за летови, најави дека Владата ќе предложи разрешување на целото раководство на М-НАВ и членови на Управниот одбор. Седницата на која ќе се одлучува по овој предлог е закажана за 9 јануари, односно утре.

Дилемата на ДУИ: Потенцијални внатрешни несогласувања во партијата

Неизвесност на видикот е како ќе се позиционираат петтемина министри од ДУИ, со оглед на официјалниот став на партијата дека инцидентот во М-НАВ е резултат на заладени односи на работното место, без политички мотиви. И покрај тоа што еден од осомничените беше Беким Незири, поранешен министер и актуелен претседател на огранокот на ДУИ во Чаир, несогласувањата со раководството на М-НАВ доведоа до негов избор, според препораката на ДУИ.

ДУИ во куса изјава за ТВ 24 ја потврди својата подготвеност за дебата на утрешната владина седница, нагласувајќи ја можноста власта да поседува поубедливи аргументи од судот.

Оценка на лидерството: ДУИ сугерира недоволни основи за разрешување

Ставот на ДУИ имплицира дека во партијата постои уверување дека владата нема доволно основа да го разреши раководството на М-НАВ. Претседател на Управниот одбор и извршен директор на М-НАВ се Фахрудин Хамиди, а членови на одборот и секторски извршни директори се Хасим Деари и Љубе Стаменковски.

Препорака на министерката за одбрана: Основно е смена на директорите на М-НАВ

Министерката за одбрана Славјанка Петровска, која ја консултираше премиерот Ковачевски пред да го иницира предлогот за разрешување, смета дека треба да се отстрани целото раководство на М-НАВ.

„По набљудувањето на настаните во оваа институција во изминатиот период, мислам дека никој нема да има силни аргументи да се спротивстави на предлогот за разрешување“, изјави министерката за одбрана Славјанка Петровска за ТВ 24.

Безбедноста на прво место: Министерката ја истакнува безбедносната порака

Петровска нагласува дека одлуката е неопходна за да се испрати јасна порака дека нема да има компромиси за безбедноста на патниците кои летаат низ македонскиот воздушен простор. Таа нагласува дека ниту една политичка партија не смее да ги искористува позициите во институцијата за лични агенди.

Правни мерки: Судски мерки на претпазливост за осомничени

И покрај контроверзите, Кривичниот суд на осуммината осомничени, меѓу кои и Беким Незири им одреди мерки на претпазливост, а не притвор како што предложи обвинителството. Судот постапил врз основа на докази на Јавното обвинителство, по сопствено убедување дека осомничените не претставуваат непосреден ризик од тешка повреда, смрт или уништување поврзано со наводното кривично дело.

Се расплетува правната битка: Обвинителот поднесе жалба до Вишиот суд

Како одговор на скептицизмот на судот, Јавното обвинителство апелира до Кривичниот совет на Основниот кривичен суд Скопје. Овој потег има за цел да обезбеди сеопфатен преглед на доказите и одржување на правниот интегритет на случајот.

Извор: 360