Специјалните служби на Русија всушност добиле од САД информации за подготовка на терористички акт. Ова го пренесува ТАСС, повикувајќи се на извор во структурите.

Меѓутоа, информацијата содржела „општ карактер без никаква спецификација“. Тврдењето дека нема ништо конкретно во податоците се појави претходно, и покрај извештаите за апсења на членови на Исламска држава во провинцијата Хорасан.

Пред две недели, САД јавно ги предупредија Американците во Русија да бидат внимателни, но во меѓувреме информациите им беа пренесени на руските власти според политиката за задолжително предупредување.

Претходно, американските медиуми пишуваа и дека САД ја предупредиле Русија за планиран напад на Исламската држава во земјата, а податоците биле добиени уште во ноември 2023 година, но не се знае дали тие станале основа за објавување на Американската амбасада.

Вчера, извори од американската администрација преку различни медиуми соопштија дека одговорноста за нападот во близина на Москва ја презема Исламската држава е веродостојна.