Соединетите Американски Држави предлагаат замрзнатите средства на Русија да бидат префрлени во Украина со посредство од Светската банка и Европската банка за обнова и развој, објави Фајненшл тајмс.

Вашингтон официјално не ја поддржа идејата за конфискација на руски имот, но приватните иницијативи укажуваат на начините за нивно пренесување во Украина. Така, во еден од документите до кои дојде весникот, конфискацијата на руски имот е опишана како „авансно плаќање“ за средствата што, според западните земји, Русија ќе треба да ѝ ги плати на Украина по војната.

Весникот истанува дека земјите од Г7 (групата седум), ЕУ и Австралија ги замрзнаа руските средства во вредност од 260 милијарди евра. ЕУ располага со околу 210 милијарди евра, од кои со околу 191 милијарда евра управува меѓународната платформа Еуроклиар во Белгија, а уште 19 милијарди евра отишле во Франција. Износите што ги држат другите земји од ЕУ се многу помали. Покрај овие средства, уште 7,8 милијарди евра има Швајцарија, а 4,6 милијарди евра САД.

Како што истакнува „Фајненшл тајмс“, средствата на руската централна банка се заштитени со меѓународното право и нивното конфискација „би има сериозни последици за финансискиот систем“ во светот.

„Многу земји претрпеа загуби од акции кои го кршат меѓународното право, но никој не предложи конфискација на девизните резерви. Тоа се свети средства во глобалниот финансиски систем“, рече Ингрид Бранк, професорка по меѓународно право на Универзитетот Вандербилт во САД. Покрај тоа, според неа, одлуката за конфискација на руски имот ќе бара промени во националното законодавство на некои земји.

Според весникот, Франција, Германија и Италија изразиле резерви во врска со трансферот на руски средства во Киев. Неименуван европски функционер со кој разговараше весникот објасни дека САД поседуваат само мал дел од имотот, додека „ЕУ ќе изгуби многу повеќе“. Наместо конфискација, европските земји, како што пишува весникот, предлагаат да се обрне внимание на друг план, кој вклучува конфискација на добивката што ја добива „Еуроклиар“ од работењето на руските средства.

Претходно, „Фајненшл тајмс“ објави дека Европската комисија има намера да собере околу 15 милијарди евра во периодот до 2027 година во форма на приходи од реинвестирање на замрзнати руски државни средства што може да се користат за поддршка на Киев, но овие планови ќе зависат од ниво на банкарски каматни стапки во земјите на ЕУ.

Вчеравечер, Зеленски се осврна дека многу зависи од изборите во САД.