Семејството на осумнаесетгодишниот Леонид Индов изминативе два месеци со нетрпение очекуваше вести од државата за продолжување на неговото лекување во странство, односно Виена. Но, се уште нема одлука од Фондот за здравство, трпението на семејството е при крај. Додека од австриската болница се наѕира голема фактура од над 100.000 евра, времето за семејството на Леонид истекува, кое се соочува со тешката перспектива за негово потенцијално враќање дома доколку не се обезбеди плаќање до почетокот на мај.

Таткото на пациентот бара акција и помош за лекување во странство

Изразувајќи ја својата фрустрација, таткото на Леонид ја искажа својата загриженост за Канал 5, жалејќи се за немањето одговор од Министерството за здравство и Фондот за здравство. И покрај ветувањата на министерот за здравство дека ќе ги покрие трошоците за лекување, семејството се уште е оставено во неизвесност. Откако се во тек изборите, таткото на Леонид апелира за итна акција, прашувајќи се дали неговиот син ќе биде принуден да се врати дома доколку не се изврши ветената исплата.

Одговор на министерот и одлука на Владата

Како одговор на зголемениот притисок, денеска кусо коментираше министерот за здравство Демири, кој рече дека Владата донела заклучок да ги преземе трошоците за лекување на Леонид. Сепак, конечната одлука за исплата ќе биде утврдена на утрешната седница на Владата, со што семејството ќе остане во неизвесност.

Фондот за здравство бара алтернативи

Во меѓувреме, Фондот за здравство најавува дека планира следната недела да свика седница на второстепена комисија за сеопфатно да се справи со ова прашање. Во меѓувреме, во тек се напори да се истражат алтернативните опции за третман, вклучително и набавка на дијафрагмален стимулатор. Оваа интервенција има за цел да ги ублажи тешкотиите со дишењето и да ја намали потребата за механичка вентилација, нудејќи надеж за закрепнување на Леонид.

Позадина на состојбата на Леонид

Леонид Индов моментално е на рехабилитација во Виена по трагичната несреќа во Грција минатата година, поради која се здоби со тешка повреда на ‘рбетот. Тој беше префрлен во болница во Виена со хеликоптер на Министерството за внатрешни работи, што ја истакна итноста и сложеноста на неговата здравствена состојба.

Додека семејството на Леонид нетрпеливо чека решение, судбината на неговото тековно лекување виси на конец, нагласувајќи ја критичната потреба за брза акција и одлучна поддршка од властите.